За половин година гостите са оставили в местната икономика над 14,8 млн. лева

...
За половин година гостите са оставили в местната икономика над 14,8 млн. лева
Коментари Харесай

Пловдив 2022: по брой на туристите доближи 2019 г. - повечето остават за над две нощи

За половин година гостите са оставили в местната икономика над 14,8 млн. лв.
Градът е 4-и в престижната класация на European Best Destinations

Часът е 15, а жаркото августовско слънце безмилостно пече. В същото време по улиците на Пловдив сноват групи и преглеждат възрожденските къщи. Жегата въобще не ги плаши.

На кръстовището сред “Съборна ” и “Четвърти януари ” се чува повече тирада на британски, френски, немски и испански, в сравнение с български език.

Статистиката сочи, че през юли близо 400 души всеки ден са посещавали обектите на архитектурния резерват

Няколко дни преди края на месеца продадените билети са общо 11 213, а в предходните два - къщите в Стария град са прегледани от 29 126 туристи. Тези данни показа на “24 часа ” Таня Славова от общинския институт “Старинен Пловдив ”.

С просто око е очевидно, че има гърмеж на туристи в Пловдив и градът приближава равнищата от 2019-а, когато беше Европейска столица на културата, безапелационни са специалисти. Очакванията са Пловдив да надмине равнищата отпреди 3 години, когато поради многочислените събития беше много посещаван.

“Ефектът на пандемията е дългогодишен, само че през първите 6 месеца на 2022 година има растеж на туристите с 89% по отношение на същия интервал на предходната година. Със 79% е повишен броят на хората, пренощували в града.

  С 200% повече спрямо 2021-а са непознатите туристи, само че по отношение на 2019 година има да наваксваме още към 30%.

Но пък българите, избрали да посетят Пловдив с нощувка, са с 5% повече спрямо 2019-а ”, изясни шефката на отдел “Туризъм ” в общината Юлиана Йорданова.

Най-много са гостите от Турция, Гърция, Обединеното кралство, Нидерландия, Франция, Испания и Италия. Най-дълги са престоите на нидерландците, а всички избират главно 4- или 5-звездни хотели.

“Чужденците доста харесват Пловдив. След като станахме културна столица през 2019 година, целият свят разбра за хубостите на града и в този момент идват да ги видят с очите си ”, споделя организатор в къщата на доктор Стоян Чомаков, където е непрекъснатата експозиция на Златю Бояджиев. Дворът на къща “Хиндлиян ” също е претъпкан.

Чужденците се дивят на алафрангите, обзавеждането и най-много на банята в двора, която е в римски жанр. Навсякъде в архитектурния резерват всеки ден човек се разминава с огромни групи. Има и възпитаници.

Уредници няма да не помнят по какъв начин това лято ирландски деца, родени от смесени бракове в Дъблин, пристигнали на посетители при бабите си в разнообразни обитаеми места у нас.

Организирали се сами и пристигнали в Пловдив да прегледат Античния спектакъл, базиликата, Римския стадион. С тях била и учителката им от българското учебно заведение в Дъблин Зорница Гоган, която е омъжена за ирландец.

“Дойдоха в базиликата. Гид ги разноски по основната улица и на най-знаковите обекти, минаха и през “Капана ”. В края на деня си хванаха автобусите и поеха към родните места на своите баби. Беше доста впечатляващо ", описаха уредници.

Друг екскурзиант от немски генезис беше дошъл под тепетата с приятелката си, която е на половина българка. И описа, че най-вече се е впечатлил от Античния спектакъл и Стария град.

“Прекрасно е! Но би било хубаво да има повече чешми, с цел да се разхлади човек в жегата ”, предложи той.

“Дойдохме и заради храната ви, много е хубава ”,

във екстаз е канадецът Блеър. Той и фамилията му живеят в Турция и си организирали екскурзия до Пловдив, тъй като им е близо. Обиколили Главната и Стария град, само че останали впечатлени от вкусната кухня.

“Категорично бих посетил Пловдив още веднъж ”, зарича се Джак Уилямс от Англия след два дни престой в града.

“Такова експлоадиране на туристи не е имало отпреди пандемията ”, признават чиновници на архитектурния резерват.

Културно-историческото завещание на Пловдив - Стария град, в който беше открита обновената художествена изложба на ул. “Съборна ”, Голямата и Малката базилика, Римският конгрес и други забележителности, е една от аргументите за напора от туристи. Другата е наситеният със събития културен календар.

“Фестивали като Hills of Rock и Opera Open привлякоха хиляди, хотелите бяха претъпкани

“Дефилетата “Вино и гурме ” и на младото вино, както и Панаирът на занаятите също се радват на огромен интерес. Работим и по нови събития като “Гурмето под тепето ”, с цел да има още какво да видят гостите на града ”, добавя Йорданова.

Сам по себе си квартал “Капана ” с многочислените си заведения и галерии също е магнит за туристите, като най-големите му почитатели са от столицата.

“Софиянци си пият кафето в “Капана ”, настояват от туристическия отрасъл и прецизират, че в действителност не е единствено кафето. Вътрешният туризъм се оказа водещ през последните няколко години.
“Българите преоткриха Пловдив.

Най-много са посетителите от София, само че има и от прилежащи градове като Стара Загора и Велинград, както и от по-далечни като Бургас, Варна и Русе ”, споделя шефката на отдел “Туризъм ”.

Допреди 5-6 години хората от страната възприемаха Пловдив като директна дестинация - минаваш през града за няколко часа, разглеждаш Стария град и Античния спектакъл, пиеш едно кафе и си заминаваш.

Европейската столица на културата, около която доста хора чуха за Пловдив както в страната, по този начин и по света, обърна тази наклонност. Сега множеството туристи отсядат под тепетата за 2 и повече нощувки.

“Пловдив попадна на четвърто място в влиятелната ранглиста на European Best Destinations, а в подкатегориите беше избран като най-хубава винена, културна и сантиментална дестинация. Освен че е доста влиятелно, това е уебсайт, посещаван от множеството хора, решили да пътуват някъде по света.

Така че тази реклама ще притегли още повече туристи ”, уверена е Юлиана Йорданова.

Всичко това води до нарастване на приходите от туризъм със 100% през първото шестмесечие на 2022 година по отношение на предходната година и с 9 на 100 над постъпленията за същия интервал на 2019-а. За времето от началото на януари до края на юни 2022 година туристите са похарчили в Пловдив над 14, 8 млн. лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР